How to make an espresso martini

How to make an espresso martini

Garnished with a few coffee beans, the espresso martini is a sophisticated little devil – it’s dressed to kill and has landed me in trouble a number of times.

Created in ‘80s Soho, London, by cocktail legend Dick Bradsell, the story goes that a delightful young lady entered his bar and asked Dick to make her a drink that “wakes me up and then [insert expletive here] me up”. Thus, a legend was born, fueling office parties and “Crimbo” get-togethers the nation over.

The Espresso Martini is a sumptuous mix of vodka, coffee liquor and espresso that gets people giggling with excitement at its mere mention. It’s rich, indulgent and creamy, and the shot of espresso will make sure you keep up with the pack if you find yourself flagging at your office Christmas party. I’ve got the CRU Kafe, Food Tube, Drinks Tube and Food Busker parties coming up in the next few weeks, so these will keep me going nicely.

As a drink it’s deliciously confusing – coffee and vodka simply shouldn’t be allowed to taste this good together, but they do. The liqueur has a wicked sweetness while the coffee gives it a rich depth, whilst the vodka delivers that necessary kick that lets you know you’re doing something naughty. It’s all finished off with the thick, luxurious, creamy froth that sits at the top of the glass. It’s vital that you use a good quality espresso shot – obviously I make mine fresh from the Nespresso ® machine with a CRU Light Roast pod.

Читать еще:  Чем правильно закусывать водку

This drink works well on its own as a party cocktail, but can also be employed effectively at dinner parties as an excessively luxurious digestif after your main meal – both the coffee and the coffee liquor aid digestion. If you’re feeling particularly decadent, you can do away with the coffee course entirely and head straight for this to make sure that you escape that fatal after-dinner lull that so often plagues these events.

Put simply, it’s the best way to perk up your evening (no matter what type of party your throwing) and keep it going into those wee, wee hours. I love making them at home but remember, they will lead you astray. Happy festive season!

How to make an espresso martini

  • 50ml Grey Goose vodka
  • 35ml coffee liqueur
  • 1 shot (25ml) of CRU Light Roast (or other) espresso
  • Ice

  1. Pour the vodka, coffee liqueur and espresso into a cocktail shaker. Fill the martini glass with ice to chill and then fill the cocktail shaker with ice as well.
  2. Put the other half of the shaker on top and give it a good tap to lock it in, then shake the living daylights out of it. You want the ice to smash up while chilling the liqu />
  3. Garnish with 3 coffee beans and attempt to contain your delight.

If you want more tips check out this lovely video about how to make a Classic Espresso Martini with Jamie’s Food Team:

All images by Izy Hozzack

About the author

John Quilter is an entrepreneur and broadcaster with over 20 years experience as a restaurateur and chef. He now splits his time between CRU Kafe – an organic, ethical coffee company he co-founded in 2014 – and rustling up mouth-watering street food as the Food Busker on Jamie Oliver’s Food Tube.

Читать еще:  Коктейль Raspberry Bramble Малиновый брамбл

Мартини коктейль

Мартини коктейль известен каждому через фразу Джеймса Бонда: «смешать, но не взбалтывать!» От Джейми 4 рецепта мартини к празднику.

О чем не знал агент 007? о 5-ом рецепте: эспрессо мартини!

Мартини коктейль

Украшенный несколькими кофейными зернами, эспрессо мартиниутонченный маленький дьявол — был создан в 80-х годах в Сохо, Лондон, легендарным Диком Брэдселлом: история гласит, что восхитительная молодая женщина вошла в его бар и попросила Дика приготовить ей напиток, который «будит меня и бодрит»». Таким образом, легенда родилась и разжигала корпоративные вечеринки.

Эспрессо Мартини — это роскошная смесь водки, кофейного ликера и эспрессо.
Как напиток это непросто — кофе и водка просто так на вкус вместе не ахти. Ликер же обладает чрезмерной сладостью, но в то время кофе придает ему насыщенную глубину, а водка — крепость.
Все это завершается густой роскошной кремовой пеной на вершине бокала. Крайне важно, чтобы вы использовали эспрессо хорошего качества.
Этот напиток хорош как коктейль для вечеринок, но его также можно эффективно использовать и на ужинах после основного приема пищи — и кофе, и кофейный ликер способствуют пищеварению.

Проще говоря, это лучший способ оживить ваш вечер (независимо от того, какой тип вечеринки вы проводите)…

Как приготовить эспрессо мартини

Ингредиенты 1 порция

50 мл водки
35 мл кофейного ликера
25 мл эспрессо
лед

Мастер класс Эспрессо мартини

Налить водку, кофейный ликер и эспрессо в коктейльный шейкер. Наполнить стакан для мартини льдом, чтобы охладить , а затем заполнить шейкер льдом.

Закрыть шейкер и встряхнуть.


Вы хотите, чтобы лед разбился, охлаждая жидкость; это то, что создает пенистую вершину. Использовать свежий лед из морозильника, так как тающий лед слишком водянистый и разбавит мартини.

Вылить на лед в бокал для мартини и через через ситечко содержимое шейкера.

Читать еще:  Обзор виски Talisker (Талискер), 10 лет

Украсить 3 кофейными зернами.

4 мартини: классика, сухой, мокрый, грязный

Посмотрите, какие мелочи делают из одного напитка четыре разных.

1. Классический рецепт

5 частей водки и 1 часть сухого вермута Noilly Prat (50 мл водки и 10 мл вермута)

Добавить кубики льда и перемешать 30 секунд.

Для гарнира — цедра лимона, снятая стружкой.

2. Сухой мартини

влить вермут и повернуть бокал так, чтобы вермут смочил все стенки.

Влить 50 мл водки в стакан и добавить лед. Перемешать.

Влить холодную водку через фильтр в бокал с вермутом.

3. Мокрый мартини

50 мл водки отмерить.

Добавить 25 мл вермута.

Затем, как и прежде: лед в водку, перемешать и вылить в бокал с вермутом.

4. Грязный мартини

пару оливок положить в стакан.

Раздавить их. Добавить 50 мл водки и добавить лед. Перемешать.

В бокал положить 1 оливку, влить 25 мл вермута и процеженную водку.

Посмотрите видео — вот так готовит Джейми мартини

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector